JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales

Lepistes Balığı
Okunma 18697
Yorumlar 8
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
#6
lepistes-uremesi.jpg

Akvaryumların vazgeçilmezi lepistes ; Orta Amerika’ dan dünyaya dağılmıştır. Uygun şartları sağladığınızda kolaylıkla üretebileceğiniz Lepistes ‘ Gupi ’ olarak da anılır. Canlı yumurtlayabilen Poeciliidae familyasına ait tatlı su balığıdır. Doğada yaşayan tüm canlılarda olduğu gibi erkekleri gayet süslü dişileri düz renklere sahiptir. Eşsiz renkleri , kolay üremesi akvaryum sektöründe popülerliğini arttırmıştır. Peki lepistes nasıl üretilir ?
Evde lepistes üretebilmeniz için öncelikle lepistes seçiminizi özenli yapmalısınız. Damızlık olarak seçeceğiniz balıkların sağlıklarına, canlılıklarına renklerine dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer önemli husus ise dişi adetinin çokluğu olmalıdır. Akvaryumunuza damızlık bir erkek alıyorsanız beş de dişi almanız tavsiye ediyoruz. Dişi oranının fazlalığı döllenme sayısını arttıracağı gibi erkeğin kur yaptığı dişi sayısı artacak ve dişilerin yavrulama dönemi daha az stresli geçecektir.
Lepisteslerinizi üretmek için 25 ile 40 litre arası tanklar yeterli olacaktır. Akvaryumunuzun ısısını 25-28 derece arasında tutmalısınız yumurtlama döneminde ısıyı bir iki derece arttırmanız faydalı olacaktır. Yavrulama döneminde dişiler daha sıcak olmak isterler. Lepistesler beslenemedikleri takdirde yavrularını yiyen canlılardır. Bunun içinde yavru sahibi olduktan sonra dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

Öncelikle yumurtlama döneminden sonra yavruları ayıracak bir tanka sahip değilseniz, yavruları korumak için yetişkinleri çok iyi beslemelisiniz. İkinci önlem olarak da yavruları korumak için tankı bol bitki ile süslemenizde fayda var. Akvaryumun bitkisinin bolluğu yavruların saklanmasını kolaylaştıracak hayat da kalma şanslarını arttıracaktır. Aynı akvaryumda hem yavru hem yetişkinin birlikte yaşamasını kolaylaştırmak için yavruluk denen sistem yaygın bunu da kullanabilirsiniz. Yavruluk, akvaryum içinde yüzebilen içine su alan ızgaralı kutudur. Bu kutu içine giren dişi yavrudan ayrıldıktan sonra ona erişemez ve yavrunun hayatta kalma şansı artar.


lepistes-baligi-5.jpg

Lepisteslerinizi beslemek için, yumurtlama dönemini destekleyici yemler var bunları almanız balıklarınızın gelişimini destekler. Uygun koşulları sağladıktan sonra yapmanız gereken sabırla beklemek. Çiftleşme döneminde dişi balıklar erkeği peşlerinden koşturacak hormon salgılarlar. Erkek çılgına döner ve dişiyi kovalamaya taciz etmeye başlar, kısa bir temasla çiftleşme eylemini gerçekleştirirler. Dişilerin yumurtaları döllendiğinde anüse yakın bölgede genişleme ve şişkinlik fark edersiniz. Döllenme gerçekleşmiş demektir dilerseniz dişinizi ayrı tanka alabilirsiniz. Ya da onu yavrulukta erkek lepistesten ayrı tutun ki huzurlu bir yavrulama dönemi geçirsin.

Yavruya sahip olmak için beklemeniz gereken süre 24 ile 30gün arasıdır. Yavrunun doğumuna kalan süreyi anlamak çok da zor değildir, dişi doğuma yaklaştığında ısıtıcıya yakın yerde yüzer, saklanır ve genelde iştahsız olur. Bu hareketleri gözlemlediğinizde birkaç güne yavru sahibi olacaksınız demektir. Sizi kutluyoruz. Yavruları doğumdan sonra kolaylıkla seçebilirsiniz.

Şimdi sırada akvaryumu bol yeşillikle doldurmanın faydasını görmeye geldi yavrular bu yeşilliklerde saklanarak hayatta kalacaklar. Yavruları da iyi beslediğiniz takdirde gelişimleri hızlı olacak çabuk büyüyeceklerdir. Sağlıklı ve hızlı büyüme için yavrularınızı yavru yemi ile beslemelisiniz. Günlük üç ile beş defa arası yemleme yapabilirsiniz. Yavruların sağlıklı olması için beslenmeye dikkat ettiğiniz kadar akvaryum suyunun duruluğuna ve dip temizliğine de çok dikkat etmelisiniz. Bu sayede yavrularınızı salgın ve hastalıktan koruyabilirsiniz.

Yaklaşık 1-2 ay içinde yavrular cinsiyetleri ayırt edilecek hale gelecektir. Erkekler muhteşem renklere kavuşmaya başlayacak, dişiler irileşecektir. Üç ay içinde de yetişkinliğe erişecek olan lepistesleriniz kovalamacaya dahil olacaktır. Bu üretim macerasından sonra balık sevginizi profesyonelliğe taşımak isterseniz ekstra tanklar alabilir dişileri, erkekleri yavruları ve yetişkinleri ayrı tanklara büyütebilirsiniz. Bir çizelge tutup yavrulama süresini yavru sayısını kaydedebilirsiniz. Bu sayede kontrollü bir üretim gerçekleştirecek yavrulama süresini yavru sayısını rahatlıkla takip edebileceksiniz.
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Bu Konudaki Yorumlar
Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 18-08-2017, Saat: 04:40
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 18-08-2017, Saat: 04:53
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 31-08-2017, Saat: 12:56
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 06-10-2017, Saat: 10:13
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 06-10-2017, Saat: 10:15
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 06-10-2017, Saat: 10:39
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 06-10-2017, Saat: 10:45
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 06-10-2017, Saat: 10:49
RE: Lepistes Balığı - ErdogmusNet - 06-10-2017, Saat: 10:59

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi