JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales

Lepistes Balığı
Okunma 18464
Yorumlar 8
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
#1
lepistes-baligi-1.jpglepistes-baligi-2.jpg

Akvaryumda beslenebilen bir balık türürdür. Lepistes balıklığı, canlı doğurur ve yumurta dökmez. Yavrularının büyümesi ve gelişmesi oldukça kolaydır. Akvaryumlarda genellikle tek tür olarak beslenmesi tavsiye edilir fakat diğer canlı doğuran balıkları ile birlikte besleyebilirsiniz. Canlı doğuran akvaryumlarının bol bitkili olması, yeni doğacak yavruların hayatta kalma şansını arttırmaktadır, aksi halde akvaryumdaki diğer balıklar kimi zaman yavruları yiyebilirler.Lepisteslerin akvaryumdaki dişi erkek oranı bir erkeğe 3 dişi olacak şekilde olmalıdır. Dişi lepistesler, ortalama olarak ayda 10 ile 50 yavru arasında doğurabilirler. Lepisteslerin beslenmeleri için yaprak yemini toz halde verebilirsiniz. Özellikle yavru lepistesler için artemia larvaları ile beslenirlerse daha hızlı bir şekilde gelişirler ve vücut dirençleri daha güçlü hale gelir. Eğer akvaryumunuzda lepistes türünü rahatsız eden balıklar varsa lepisteslerin düzenli ve sağlıklı yavru vermelerini engeller.
Lepistes Balığının Erkek Dişi Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır ?

Bir çok akvaryum balığı arasında lepistes balıklarının cinsiyet ayrımı çok kolay bir şekilde yapılabilir. Dişi ve erkek ayrımında erkek lepistesler daha küçük, renkli ve dikkat çekicidir. Tüm canlı doğuran balıklarında olduğu gibi lepisteslerde anal yüzgeçlerinden cinsiyet ayrımını yapılabilir. Eğer anal yüzgeçleri yelpaze ve geniş bir şekilde dişi lepistes, ince ve uzun bir şekildeyse erkek lepistesdir.

Lepistes Akvaryumları Nasıl Olmalıdır ?

Lepistesler, tropik bölgelerde yaşar ve bu nedenle lepistes akvaryumlarında mümkün olduğunca tropik bölgelerin şartlarını oluşturmamız gerekiyor. Su ısısı, lepistesler için oldukça önemli bir konudur, ortalama 26-28 derece arasında sabitlenebilir.

Lepistes akvaryumunda ışıklandırma günde ortalama 12 saat yapılmalıdır. Lepisteslerin daha renkli ve canlı olabilmeleri için ışıklandırmaya dikkat edilmelidir.

Lepistes akvaryumları mutlaka bol bitkilendirilmiş olmalıdır fakat lepistesler otçul beslendikleri için akvaryumda yer alan canlı bitkiler balıkların yiyemecekleri bir yapıda olmalıdır. Ayrıca canlı doğuranlar genel olarak ışığa karşı hassas olduklarından dolayı mutlaka akvaryumda saklanabilecekleri bir ortam olmalıdır.

Tropikal bölgelerde su koşulları oldukça sert olduğundan dolayı akvaryumlarda lepisteslerin beslenmesi için orta sertlikte su tercih edilebilir. Suyun ph’ı 7 ve 8.3 arasında tutulması uygundur.

Lepistes Balıklarıda ve Akvaryumda Sosyal Yaşam Nasıldır ?

Lepistesler, oldukça barışçıl bir canlı doğuran türü olduğundan dolayı akvaryumda diğer balıklarla iyi bir şekilde geçinirler. Moli, kılıç kuyruk, plati, velifera gibi diğer canlı doğuran balıkları ile birlikte karma akvaryumlarda beslenebilir. Fakat kimi zaman karma akvaryumlarda yer alan canlı doğuran türleri, lepisteslerin kuyruklarına zarar verebilir, eğer sizde böyle bir sorun ile karşılaşıyorsanız tek tür balık beslemeniz balıklarınızın sağlığı için daha iyi olacaktır.

Lepistes balıkları, sadece kendi türleri olan canlı doğuranlarla değil, akvaryumda yer alan cüce vatoz, çöpçü, elma salyangozu, tetralar ile de oldukça uyumlu ve dost bir şekilde yaşayabilir. Fakat akvaryuma koyacağınız türün fazla olmamasına özen göstermeniz gerekir. Bu nedenle lepistesleri sadece kendi türü olan balıklarla birlikte beslenmesi önerilir.

Lepistesler, diğer canlı doğuran balıkları arasında yavrularını yeme oranı en düşük olan balıklardır. Tabiki, anne ve baba lepisteslerin yavrularını yeme oranı akvaryumdaki balıkların düzenli bir şekilde beslenmesine ve ortam şartlarına göre değişkenlik gösterebileceğini unutmamak gerekir.
Lepistes Balığında Beslenme Nasıldır ?

Lepiestes balıkları, otçul olarak beslenirler. Bu nedenle lepisteslerinize vereceğiniz yemlerde tamamiyle bitkisel içerikli olmalıdır. Yeni doğan lepistes yavrularına ise sağlıklı bir şekilde gelişimleri için protein ağırlıklı ve gelişimlerini destekleyici yemler verilebilir. (Artemia, tubifex kurtları gibi) Ayrıca yavru lepisteslerin sindirim sistemini kısa bir süre içerisinde yormamak için oldukça dikkatli ve özenli bir beslenme programı hazırlamalısınız.

Yavru lepistesler için eğer protein ağırlıklı yemler tercih ediyorsanız mutlaka pul ve pelet yemleri kullanmalısınız. Çok küçük lepistesler hariç, her boydaki lepistes balıklarınız için kaynamış ve ince kıyılmış sebze parçacıklarını verebilirsiniz. Balığınızın mutluluğu ve sağlığı için ağırlıklı olarak bitkisel beslenmesine dikkat etmenizi öneriyoruz.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#2
lepistes-baligi-3.jpg

Dişi ve Hamile Lepistes Balığı



Lepistes Balıklarının Cinsel Özellikleri  ?

Lepisteler, doğduktan yaklaşık 3 veya 4 ay sonra cinsel olgunluğa ulaşırlar. Doğum yapan dişi lepistes, doğum sırasında ortalama 20-250 arasında yavru verebilir. Dişi lepiestesler doğum sonrasında 3 veya 6 hafta sonra tekrar hamile kalarak doğum yapabilirler. Ortalama olarak dişi lepiesteslerin hamilelik süresi 1 aydır.

Lepistes akvaryumlarında, erkekler sürekli dişileri rahatsız eder. Bu nedenle dişi erkek lepistes oranı 1/3 şekilde ayarlanmalıdır. Lepistes seçimi yaparken özellikle erkek lepisteslerin sağlıklı ve canlı bir yapıda olmalarına dikkat edilmelidir.
Lepistes Balıklarının Üretimi

Lepisteslerin üretimi zor değildir ve ciddi bir uğraş içerisine girmenize gerek yoktur. Akvaryum şartlarının oldukça olumsuz olmadığı şartlarda sürekli üreyebilirler. Hamile anne lepistes nerede doğum yapmalı sorusuna ise farklı cevaplar vardır.

   Plastik Lepistes Yavruluk ; Tek avantajı yavruları yeme oranını düşürebilme ihtimali vardır fakat bazen yavrular doğduktan sonra suyun üstüne çıkabilir ve doğum yapan dişinin yanına gidebilir. Bu gibi durumlarda yavruların dişi tarafından yenildiği gözlenmiştir. Ayrıca plastik yavruluk içerisinde doğum yapan ve yapmak üzere olan hamile lepistes strest nedeniyle ölebilir.
   Tül Yavruluk ; Hamile dişi lepistes balığının plastik yavruluğa göre daha az strest altına girer fakat akvaryumdaki diğer balıklar tarafından yavrular yenilmesede ısırılarak öldürülebilir.
   Ayrı bir akvaryum ; Hamile dişi balıklar, ısı, su ve mekan değişiklerine karşı oldukça hassas yapılıdır. Bu nedenle doğum sırasında farklı bir akvaryuma alınması oldukça risklidir fakat yeni doğan yavruları farklı bir akvaryumda beslenmesi oldukça doğru bir karar olabilir.
   Ana tankta doğum ; En sağlıklı doğum şekillerinden bir tanesidir. Hem hamile balık hem de yavruları için akvaryum koşullarında herhangi bir değişiklik olmadan ve hamile balıkta strest durumu olmadan rahatlıkla sağlıklı bir doğum yaşanabilir. Canlı doğuran akvaryumlarının bol bitkilendirmiş olmaları, hamile dişiler için doğum sırasında gizlendiklerinden dolayı oldukça faydalı olacaktır. Düzenli bir şekilde beslenen lepistesler, kendi yavrularını kolay kolay yemezler. Fakat nadirende olsa yavruları yem zannederek onları yiyebilirler.

   Lepistes ve canlı doğuran akvaryumlarında tek tür bir balık ve doğru akvaryum şartları olduğu sürece hiçbir zaman yavruların ana akvaryumdan ayrılması önerilmez. Lepistes yavrularının akvaryumda diğer balıklardan gizlenebilmeleri için özellikle akvaryum zeminine bol miktarda canlı bitki yerleştirilmesi, yavruların hayatta kalma şanslarını arttıracaktır.


lepistes-baligi-4.jpg

Erkek Lepistes Balık


Lepistes Balığının Özellikleri Kısaca Nelerdir ?

   Akvaryumlarda genellikle tek tür bir şekilde beslenmesi önerilir fakat eğer show akvaryumu yapmak istiyorsanız diğer canlı tür plati, moli, velifera gibi canlı doğuranlarla beslenebilir.
   Çok farklı lepistes türü mevcuttur. Hem küçük hem de büyük hacimli akvaryumlarda beslenebilir.
   Kendi hallerinde büyüyebilir ve çoğalabilirler ve koloni şeklinde yaşayabilirler.
   Su şartları uygun olması gerekiyor.
   Dişiler erkeklere göre daha iri yapılıdır. Normalde erkek lepistesler 4-6 cm boyutlarındayken, dişi lepistesler 6-7 cm aralığındadır.
   Yavrularının olduğunu anne lepistesin karnına bakarak anlayabilirsiniz. Yavrular, anne karnından ortalama 28 gün içerisinde çıkarlar.
   Lepisteslerde cinsiyet ayrımı yapılırken, erkek lepistesler dişi lepisteslere göre daha renkli olurlar.
   Lepistesler, genel olarak neşeli, hoş akvaryum balıklarıdır. Çok sevilen ve herkesi memnun edebilecek bir hobi balığıdır.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#3
lepistes balıkları, canlı doğuranlar grubunun şüphesiz ki en sevilen balıkları. Her bir lepistesin kuyruk desenlerinin eşsiz olması, ucuz olması ve kolay üreyebilmesi bu popülerliğinin altındaki ana nedenlerden sadece bir kaçıdır diyebiliriz.

Elbetteki lepistesin evcil hayvan ve akvaryum sektöründeki bu popülerliği üreticilerin de dikkatini çekmiş bulunuyor. Bununla birlikte lepistesin üreme için çok kolay şartlara ihtiyacı olması, onu amatör akvaryum balığı üreticilerinin de bir hedefi haline getirmekte.

Peki ana hatları ile lepistes balığı nasıl üretilir?

Üretim için lepisteslerin seçimi

Lepistes üretmeye başlamadan önce bilmelisiniz ki yalnız değilsiniz. Bu yüzden piyasada lepisteslerinizin tercih edilmesi ve satılması için sağlıklı, canlı ve güzel bireyleri damızlık olarak seçmelisiniz. Hatta ilerleyen dönemlerde varyete üretmek gibi çalışmalara da başlayabiliriniz. Damızlık olarak seçim yaparken ise 1 dişiye 1 erkek oranını pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü erkekler çiftleşme döneminde dişiyi kovalar ve taciz ederler. Eğer üretim tankınızda bir erkek lepistes başına 2-3 adet dişi nüfus varsa, erkeğin ilgisi daha çok dişiye dağılacak ve çiftleşme aşaması dişi balıklar için daha stressiz bir ortamda gerçekleşecektir.

Lepistes üretim tankı

25-50 lt arası tanklar lepisteslerinizi çiftleştirmek ve doğurtmak için yeterli olacaktır. Elbette ki üretim hanenizde üretimin farklı aşamalarında kullanılacak 2-3 tanka daha sahip olmalısınız. Yavru lepisteslerinizi barındıracağınız tankta ise filtrasyon için üretim tipi pipo filtreleri tercih edebilirsiniz. Bu filtreler yeni doğan yavru lepisteslerinizin akıntıya kapılarak ölmemesi için daha güvenli olacaktır. Ayrıca yavru tankınızı bol bitki ile donatmanız, yavruların kendilerini yetişkin balıklardan korumaları için yeterli bir saklanma alanı yaratacaktır.

Üretim tanklarında genellikle zemin için kum kullanılmaz. Böylece ne kadar yavrunuzun sağ kaldığını, dipte biriken dışkı ve yem artıklarını rahatça görebilir ve tankın bakımına karar verebilirsiniz. Zemin kullanımı olmayan bir tankta ise java moss, java fern ve anubias gibi bitkiler zemine ihtiyaç duymadığı için yetiştirilebilir. Ayrıca moss, saklanma alanı yaratmasının yanında üzerinde barındırdığı mikro organizmalar ile de yavrular için bir besin kaynağıdır.

Üreme için gerekli koşulları sağlayın

Damızlık balıklarınızı barındıracağınız tankta ideal sıcaklık 25-27 derece arası olmalıdır. Isının sabit tutulması üretim sürecinde büyük önem taşır çünkü lepistesler bakımı kolay canlılar olarak bilinse de ani ısı değişimlerine karşı hassastırlar. Isıtıcı kullanımının yanında sıcak mevsimlerde soğutucu fan da kullanmak gerekebilir. Bu durumda dijital termostat kullanarak ısıtıcı ve soğutucu fanın çalışmasını düzenleyip ısıyı sabitleyebilirsiniz. Ayrıca damızlık lepisteslerinizi bu tanka aldığınızda artemia gibi üremeyi destekleyici yemlerle besleyin.

Çiftleşme Evresi

Çiftleşme evresinde aslında tek yapmanız gereken beklemektir. Dişilerin anüse yakın bölgesinde siyah bir nokta vardır. Dişiler yumurtaları döllendiğinde bu bölge biraz genişler ve yumurtalar gözle daha kolay seçilebilir hale gelir. Elbetteki karın bölgesinin şiştiğini de fark edeceksiniz. Dişinizin hamile olduğunu anladığınızda erkek lepistesinizi tanktan uzaklaştırabilirsiniz.

Doğuma doğru
lepistes-yavrulari.jpg

Yavruluktaki lepistes ve yavruları

Yavru lepistesler ilk doğdukları gün yemlenmeseler de olur. İlk günlerini, doğum esnasında karınlarına yapışık kalan yumurta parçalarını kırmak ve rahatça yüzmeye başlamak için harcayacaklardır. Doğumdan sonra yumurta sarısı veya spirulina gibi mikro yemlerle yavru lepisteslerinizi besleyebilirsiniz.

Sonraki dönemde ise lepisteslerinizi canlı çıkartılmış artemia, mikro kurt ve toz yemlerle besleyebilirsiniz. Ayrıca yavruları barındırdığınız tankta haftalık dip çekimleri ve su değişimlerini aksatmamalısınız. Yemleme ne kadar az miktarda ve sık periyotlarda yapılırsa yavruların gelişimi için o kadar iyidir. Günlük 2 defa ile 7 defa arası yemleme yapabilirsiniz. Ancak aşırı yemlemeden muhakkak kaçınmalısınız. Suyu bozacak yem artıkları narin yapılı lepistes yavrularınızın kısa sürede hastalanmasına, salgın hastalığa ve ölümlere sebep olabilir. Bu yüzden yem artıklarını temizlemek için yavru lepistes bakılan tanka bir kaç adet salyangoz eklenebilir.

Yavrularınız bir buçuk, iki ay sonra cinsiyetlerini belli etmeye başlayacak; erkekler renklenmeye başlayacak, dişiler irileşecek ve üreme organları seçilebilecektir. Bu noktadan sonra eğer kontrollü bir üretim yapmak istiyorsanız dişi ve erkeklerinizi ayrı tanklara aktarmaya başlamalısınız. Ayrıca bu ayrı tankları boylandırma amaçlı tanklar olmalıdır. Uzun ve akıntılı tanklar, balıklarınızın bolca yüzerek spor yapacağı balıklarınızın gelişimini destekleyen tanklardır.

Ayrılan dişiler ve erkekler yetişkin boyutlara eriştiğinde üretim sürecini tamamlanmış olarak sayabilirsiniz. Ayrıca tankınızın yanında bir not defteri bulundurarak; hamileliğin hangi tarihte farkedildiği, ne zaman doğum yapıldığı, kaç adet yavru alındığı, ne kadar balığın yetişkinliğe eriştiği gibi süreçteki önemli parametreleri kaydederek üretim sürecinizin başarısını değerlendirebilirsiniz. Böylece daha yüksek kurtulma oranları elde ederek daha verimli bir üretim gerçekleştirebilirsiniz.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#4
Lepistesim Ne Zaman Doğurur ? 

Lepistesler, normal şartlarda her 30 günde bir doğum yapar fakat balığın durumuna göre bu süreç kimi zaman 30-40 gün arasında da olabilir. Balığın doğum sürecini etkileyen durumlar ise ; balığın beslenme durumu, su şartları, balığın ırkı ve yaşıdır.
Hamile lepistesiniz tabiki belirli bir zaman içerisinde doğum yapacaktır fakat bu zaman tam olarak bilinemez, ancak balığın durumuna bakarak tahmini bir zaman verilebilir.
Lepistes balığınızın doğum süresi, yazı içerisinde belirttiğimiz gibi balığınızın bulunduğu akvaryum şartlarına, ırkına ve beslenme durumuna göre değişebilir.

Lepistes doğum yapmadan önce doğurmak üzere olduğunu bir süre önce anlayabilir miyiz ? Lepistes Balığı Doğum Belirtileri  Nelerdir ? ; Lepistesin Doğuracağı Nasıl Anlaşılır ?

Evet, tabiki bunu rahatlıkla anlayabiliriz. Fakat hamile lepistesinizin ne zaman doğum yapacağını anlamak için balığını sürekli olarak gözlemlemelisiniz. Hamile balıklar doğum öncesinde sürekli saklanmak ister ve diğer balıklardan uzak durur. Bu süreç içerisinde erkek lepistesler tarafından sürekli kovalanarak rahatsız edilir. Bunun nedenlerinden en önemlisi ise hamile lepistesler, doğumun yaklaşmasına doğru vücutlarından bir madde salgılar ve salgılamış olduğu bu madde erkek lepisteslerin dikkatini çeker ve onları cezbeder. Doğuma çok az bir süre kalan hamile lepistesin arka tarafında ve karnının ucunda ufak bir çıkıntı oluşabilir. Bu oluşumu fark etmek için balığınızı rahatsız etmeden takip edebilirsiniz. Bu işaretleri takip ederek doğum yaklaştı mı yaklaşmadı mı anlayabilirsiniz.

Hamile Dişi Lepistes Balığı Nasıl Doğurur ? Lepistes Balığı Nasıl Yavrular ?  Nasıl Ürer ?

Lepistesler, yavrularını canlı olarak doğururlar. Yani doğum olduktan sonra yavru lepistesler hareket eder ve hemen yüzerler. Diğer balıklarda olduğu gibi yumurta dökerek çoğalmazlar.

 Lepistes Balıkları Kaç Tane Yavru Doğurur ?

Lepistes balıkları doğurduktan sonra ortalama olarak 10 ila 100 arasında yavru lepistes ortaya çıkar.  Fakat bu balığın durumuna göre değişebilir, kimi zaman daha az kimi zaman daha fazla yavrunuz olabilir. Genelde ortalama 30-40 yavru olur.

Hamile Lepistes Doğum Süresi Ne kadar ?

Hamile lepistesin doğum süresi oldukça değişkenlik göstermektedir. Özellikle balığınız stres altında ise gün boyu yavrularını yavaş yavaş çıkarır. Fakat genellikle 3-4 saat içerisinde tüm yavruları artık dünyaya gelmiş olur.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#5
Lepisteslerim Hamile ama Doğurmuyor Ne Yapmalıyım ? Dişi Lepistesim Neden Doğurmuyor ?

Lepistesim doğurmuyor neden acaba diye sürekli olarak kendinizi ve balığınızı rahatsız etmemelisiniz. Uygun bir zaman geldiğinde yavrularınıza kavuşacaksınız. Bu süreçte kesinlikle sabırlı olmalısınız.

Lepistes Yavruları Neden Ölü Doğuyor ?

Bu oldukça normal bir durumdur. Doğum sonrasında bazı yavru lepistesler ölü olarak dünyaya gelebilir. Yavru kaybını en aza indirgemek için akvaryumunuza sürekli müdahale etmemeli ve balığınızın stres altına girmemesi için akvaryum koşullarınızı en uygun duruma çıkarmalısınız.

Lepistesler Yavrularını Yer Mi ?

Lepistesler, yavrularını yemezler. Fakat doğum sonrasında hamilelikte sürecinde oldukça stresli olduklarından dolayı yavrularını yem olarak düşünerek yeme eğilimi gösterebilirler. Fakat belirli bir zaman içerisinde akvaryumda yer alan diğer balıklar, yavru lepisteslere alıştıklarından dolayı onları kovalamaktan ve yemekten kesinlikle vazgeçeceklerdir. Lepistesinizin ilk hamileliği ise bu tür yavru kayıpları vermeniz oldukça doğaldır. Fakat belirli bir süre sonra dişi lepistesiniz bir iki kez doğum yaptıktan sonra artık doğum tecrübesine sahip olacaktır ve yavrularını yememeye başlayacaklardır. Tüm bu detayların dışında akvaryumunuzun koşullarına oldukça dikkat etmelisiniz. Eğer yavru kayıpları vermek istemiyorsanız lepistes akvaryumunuzu bol bol bitkilendirmelisiniz. Bu sayede yavru balıklarının saklanabilecekleri alanlar olacaktır. Canlı bitli veya yapay akvaryum bitkisi kullanabilirsiniz.

Yavru Lepisteslerim Neden Ölüyor ?

Yavru lepistesler, doğum sonrasında birkaç gün içerisinde ölebilir. Bu gayet doğal bir süreçtir. Aynı şekilde 1-2 aylık yavru lepisteslerinde ölmeleri doğal bir süreçtir. Fakat bu süreci en iyi şekilde atlatmak ve yavru kayıplarını en aza indirgemek için akvaryum koşullarınızı iyileştirmeli ve yavru lepistesler için ideal bir hale getirmelisiniz.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#6
lepistes-uremesi.jpg

Akvaryumların vazgeçilmezi lepistes ; Orta Amerika’ dan dünyaya dağılmıştır. Uygun şartları sağladığınızda kolaylıkla üretebileceğiniz Lepistes ‘ Gupi ’ olarak da anılır. Canlı yumurtlayabilen Poeciliidae familyasına ait tatlı su balığıdır. Doğada yaşayan tüm canlılarda olduğu gibi erkekleri gayet süslü dişileri düz renklere sahiptir. Eşsiz renkleri , kolay üremesi akvaryum sektöründe popülerliğini arttırmıştır. Peki lepistes nasıl üretilir ?
Evde lepistes üretebilmeniz için öncelikle lepistes seçiminizi özenli yapmalısınız. Damızlık olarak seçeceğiniz balıkların sağlıklarına, canlılıklarına renklerine dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer önemli husus ise dişi adetinin çokluğu olmalıdır. Akvaryumunuza damızlık bir erkek alıyorsanız beş de dişi almanız tavsiye ediyoruz. Dişi oranının fazlalığı döllenme sayısını arttıracağı gibi erkeğin kur yaptığı dişi sayısı artacak ve dişilerin yavrulama dönemi daha az stresli geçecektir.
Lepisteslerinizi üretmek için 25 ile 40 litre arası tanklar yeterli olacaktır. Akvaryumunuzun ısısını 25-28 derece arasında tutmalısınız yumurtlama döneminde ısıyı bir iki derece arttırmanız faydalı olacaktır. Yavrulama döneminde dişiler daha sıcak olmak isterler. Lepistesler beslenemedikleri takdirde yavrularını yiyen canlılardır. Bunun içinde yavru sahibi olduktan sonra dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

Öncelikle yumurtlama döneminden sonra yavruları ayıracak bir tanka sahip değilseniz, yavruları korumak için yetişkinleri çok iyi beslemelisiniz. İkinci önlem olarak da yavruları korumak için tankı bol bitki ile süslemenizde fayda var. Akvaryumun bitkisinin bolluğu yavruların saklanmasını kolaylaştıracak hayat da kalma şanslarını arttıracaktır. Aynı akvaryumda hem yavru hem yetişkinin birlikte yaşamasını kolaylaştırmak için yavruluk denen sistem yaygın bunu da kullanabilirsiniz. Yavruluk, akvaryum içinde yüzebilen içine su alan ızgaralı kutudur. Bu kutu içine giren dişi yavrudan ayrıldıktan sonra ona erişemez ve yavrunun hayatta kalma şansı artar.


lepistes-baligi-5.jpg

Lepisteslerinizi beslemek için, yumurtlama dönemini destekleyici yemler var bunları almanız balıklarınızın gelişimini destekler. Uygun koşulları sağladıktan sonra yapmanız gereken sabırla beklemek. Çiftleşme döneminde dişi balıklar erkeği peşlerinden koşturacak hormon salgılarlar. Erkek çılgına döner ve dişiyi kovalamaya taciz etmeye başlar, kısa bir temasla çiftleşme eylemini gerçekleştirirler. Dişilerin yumurtaları döllendiğinde anüse yakın bölgede genişleme ve şişkinlik fark edersiniz. Döllenme gerçekleşmiş demektir dilerseniz dişinizi ayrı tanka alabilirsiniz. Ya da onu yavrulukta erkek lepistesten ayrı tutun ki huzurlu bir yavrulama dönemi geçirsin.

Yavruya sahip olmak için beklemeniz gereken süre 24 ile 30gün arasıdır. Yavrunun doğumuna kalan süreyi anlamak çok da zor değildir, dişi doğuma yaklaştığında ısıtıcıya yakın yerde yüzer, saklanır ve genelde iştahsız olur. Bu hareketleri gözlemlediğinizde birkaç güne yavru sahibi olacaksınız demektir. Sizi kutluyoruz. Yavruları doğumdan sonra kolaylıkla seçebilirsiniz.

Şimdi sırada akvaryumu bol yeşillikle doldurmanın faydasını görmeye geldi yavrular bu yeşilliklerde saklanarak hayatta kalacaklar. Yavruları da iyi beslediğiniz takdirde gelişimleri hızlı olacak çabuk büyüyeceklerdir. Sağlıklı ve hızlı büyüme için yavrularınızı yavru yemi ile beslemelisiniz. Günlük üç ile beş defa arası yemleme yapabilirsiniz. Yavruların sağlıklı olması için beslenmeye dikkat ettiğiniz kadar akvaryum suyunun duruluğuna ve dip temizliğine de çok dikkat etmelisiniz. Bu sayede yavrularınızı salgın ve hastalıktan koruyabilirsiniz.

Yaklaşık 1-2 ay içinde yavrular cinsiyetleri ayırt edilecek hale gelecektir. Erkekler muhteşem renklere kavuşmaya başlayacak, dişiler irileşecektir. Üç ay içinde de yetişkinliğe erişecek olan lepistesleriniz kovalamacaya dahil olacaktır. Bu üretim macerasından sonra balık sevginizi profesyonelliğe taşımak isterseniz ekstra tanklar alabilir dişileri, erkekleri yavruları ve yetişkinleri ayrı tanklara büyütebilirsiniz. Bir çizelge tutup yavrulama süresini yavru sayısını kaydedebilirsiniz. Bu sayede kontrollü bir üretim gerçekleştirecek yavrulama süresini yavru sayısını rahatlıkla takip edebileceksiniz.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#7
lepistes-akvaryumu-bitki.jpg

Lepistes akvaryumlarında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da akvaryumda kullanılacak bitkilerin seçimidir. Lepistesler doğal ortam balığı olduğundan bitki çeşitliliği seven ve bitkili akvaryumlarda daha iyi verim alınabilen canlılardır. Dolayısıyla bitkisiz, sade bir akvaryum bu türün hoşuna gitmeyen bir ortamdır. Lepistes akvaryumu bitkileri seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan ilki; kum ve bitkiyi satın alacağınız akvaryumcunun güvenilir, kaliteli olmasıdır. Çoğu akvaryumcu bitki görünümü verilmiş yapay plastik ürünleri ve kalitesiz kumu satmayı dener, siz siz olun kesinlikle kanmayın.

Lepistes İçin Akvaryum Bitkisi
Lepistes akvaryumu bitkileri seçimine gelince; başlangıç olarak Bacopa monnieri, Hydrocotyle, Echinodorus amazonicus, Pistia gibi dayanıklı ve doğal görünüme sahip bitkileri kullanabilirsiniz. Bacopa türleri aralarında en hassas ve en zarif olanıdır. Canlı bir yaprak formuna sahip olduğundan akvaryum içerisinde diğer bitkiler arasında kolaylıkla farkedilir. Bu türde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ışığı aldığı noktaya uzaklığıdır. Işığa yakın olduğunda yaprak renginde morarma görülebileceği gibi ışık alamadığı takdirde dökülmeye ve çürümeye başlayacaktır. Gruplar halinde ekeceğiniz Bacopalarınız ortalama 25 cm boya ulaştığı zaman sapını kesebilir ve yeni ekim yapabilirsiniz. Hydrocotyle türü ise az masrafla zemini ön planda tutmak isteyenler için vazgeçilmezdir. Küçük ve yoğun yaprak dizilişi ile zemin halısı formunda kullanılabilir.


lepistes-akvaryumu-bitki-1.jpg

Lepistes Hangi Bitkileri Sever ?

Lepistesleriniz saklandığında ilk bakmanız gereken yer hiç şüphesiz Hydrocotylelerinizin arasıdır. Echinodorus amazonicus diğer bir adıyla Amazon Kılıcı, 100 litreden büyük akvaryumların olmazsa olmazıdır. Marulumsu yaprak formu ve sık gövde yapısıyla lepistesler için bir nevi oyun bahçesi olan bu tür, yetersiz ışıkta dahi hızlı gelişmeye devam edebilir. Fazla bakım gerektirmeyen amazonlar yoğun şekilde ekilmelidir. Amazon yapraklarında çürüme, delinme, kopma, solma gibi belirtiler farkettiğiniz an bu yaprakları koparıp bitki kökünden uzaklaştırmanız diğer yapraklara temas edip etkilememesi açısından oldukça önemlidir. Pistialar ise çok dekoratif bir su üstü bitkisidir. Akvaryumlarında ışık oyunlarını tercih eden ve göz zevkine önem verenler için özel bir yere sahiptir. Işığı iyi aldığı takdirde gövdesiyle birlikte yavru lepisteslerin bitkisel beslenmelerine oldukça uygun yapıdadır.

Lepistes Bitkileri Neler ?

Tüm bu türler akvaryumunuzun zengin ve dekoratif görünümüne katkıda bulunacağı gibi, lepisteslerinizin kendilerini doğal hayatlarındaki kadar rahat hissetmelerini de sağlayacaktır. Bahsi geçen bitkileri akvaryum dükkanları ve pet shoplardan temin edebileceğiniz gibi internet üzerinden de sipariş verebilirsiniz. Akvaryum düzenlemeye yeni başlayanların bitkiyi görerek almaları ve ekimini iyi bir şekilde öğrenmeleri yararına olacaktır. Bitki ekiminde kullanılacak kum ise en az 4-5 cm kalınlıkta olmalı ve renkli doğal tane görünümüne sahip verimsiz cins kum olmamasına dikkat edilmelidir.

Bitkiler için en uygun sıcaklık aralığı 23-24.5 C arasıdır. Akvaryumunuzu bu değerler arasında sabitleyip termometre ile kontrolünü sağlamanız gerekmektedir. Akvaryumda kullanacağınız su, bitkilerin büyümesinde önemli rol oynamaktadır. Dolayısıyla dinlendirilmiş su yerine hazır şaşal su kullanmanız yararınıza olacaktır.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#8
lepistes-kuyruk-erimesi.jpg

Lepistes Kuyruk Erimesi Neden Olur ?

Bu kuyruk erimesi renkli balık türlerinde daha çok karşımıza çıkar. Bu belirtiler kuyrukta başlar ve bedene kadar ilerler ve bu durumda yani çürüme olayı bedene ulaşırsa ölümün gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Ama bu olayı erken fark ederseniz balığınızı iyileştirme şansınız var hızlı olmalısınız.

Buna banyo yaptırma diyebiliriz balık için temel malzeme kaya tuzu 10 litre suya 250 gr kaya tuzu ama kaya tuzunu önce bir eritin ve 10 litrelik suya ilave edin. Başka bir tedavi yöntemi ise akvaryumunuza 10 litre ye 750 mg. Terramycin karıştırmalısınız. Balığınızı bu şekilde tedavi etmiş oluşunuz bundan sonra balığınız için tedavi süreci başlar ve sabırla balığınızın iyileşmesini bekleyin.

Lepistes Kuyruk Erimesi Tedavisi
Lepistesler uzun kuyruklu balıklardır. Bu balık çeşitlerini mantar hastalığına da yakalanması olası bir durumdur. Akvaryumunuzu temiz tutmalısınız önce akvaryum temizliği akvaryumun ısısı dengeli olmalı 29-30 derecede sabit tutun, bol bol havalandırın akvaryumun bulunduğu odayı, balıklara uygun ilaçlar kullanabilirsiniz. Ama tedavide size en iyi gelecek şey tuzdur. Bazen erimeler stres kaynaklı olabilir. Stres sebebi olarak karşımıza birçok sebep çıkabilir saldırgan balık, akvaryumun yer değiştirmesi, hastalıklar, akvaryumdaki nitrat-nitrit zehirlenmesi. Birde şunu ekleyebiliriz balığınızı gerekmiyorsa çok sık elinize almayınız elinize aldığınızda fark etmiş olmalısınız kaygan bir yapıları vardır. Bu balıkların koruyucu tabakasıdır siz elinize aldıkça bu balıkta azalacak ve hastalıklara açık hale gelecektir. Bu yazdıklarıma dikkat ederseniz daha uzun ömürlü balıklarınız olacaktır. Kolay gelsin.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#9
lepistes-renklendirme.jpg

Lepistes Nasıl Renklendirilir ?

Lepistes balıkları 1.5 ayda renklenmeye başlarlar. Renklenme durumu balığın beslenme biçimine, su dengesine, ışık sistemine ve seviyesine göre değişir. Peki lepistes nasıl renklendirilir ? Yavru bir lepistes balığının sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken birkaç püf noktası mevcuttur. Yeni doğan lepistes yavruları için en sağlıklı yöntem onların bir yavru tankında büyümelerini sağlamaktır. Bu yüzden yavruların 25 litrelik bir tankta büyümesi uygun olacaktır. Yavrular bu tankta 1.5 ay süreyle büyümeye başlarlar, dişilerde bu süre biraz daha uzayabilir.
Yeni doğan yavruların 1-2 gün aç bırakıldıktan sonra günde 4 öğün olmak üzere beslenmeleri gerekir. Balıklarınızı beslerken dikkat etmeniz gerek nokta miktarların ayarlanmasıdır çünkü doğru miktarın üstünde yem verilmesi durumunda yem balıklara fazla gelir ve dibe çöken yemler suyun kirlenmesine sebep olur. Balıkların beslenme düzeni oturduktan sonra akvaryumun aydınlatmasını doğru ayarlamalı ve izleyen süreçte temizliğine dikkat etmelisiniz.

Akvaryumda bolca bitki bulunması, lepisteslerin gelişiminin sağlıklı olması açısından önemlidir. Yeterli süreç geçtikten sonra balıklar gelişimini tamamlamaya başlarken renklenme durumu da gerçekleşir. Lepisteslerin renklenmesi genetik bir olaydır. Yani anne ya da baba ne renkse lepisteslerin alacağı renk de bu çeşitlerden biri olacaktır. Ancak renklerin daha canlı olması sağlanabilir. Bunun için de lepisteslere kaliteli yem vermek yeterli olacaktır. Kaliteli bu yemler içeriklerinin farklı özellikler taşıması sebebi ile lepisteslerin beslenmesi durumunda renkleri daha parlak ve canlı olacaktır. Bunlar dışında en az iki çeşit klasik yem de gerekir. Bu yemlerde renk çeşitleri de önemlidir çünkü balıklar bu yemi tükettiklerinde içlerindeki renk pigmentleri balıkların hücreleri tarafından emilir. Yemleri balıklara yavru iken vermeye başladığınızda renklenmeye % 40 yemlerin etkisi, % 60 genlerin etkisi baskın çıkacaktır. Ayrıca günde 10 saat kadar akvaryuma aydınlatma yapılması durumunda lepisteslerin renkleri daha da canlanacaktır.
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi